Gaatjes

De eerste vraag die men vaak stelt als je naar de tandarts bent geweest is:’Had je ook gaatjes?’. Echter zijn gaatjes niet het enige probleem dat kan worden veroorzaakt in het gebit, een andere veel voorkomende kwaal is het ontstaan van tanderosie. Bij tanderosie is de glazuurlaag van de tanden aangetast. Maar hoe krijg je nu eigenlijk gaatjes en tanderosie? En wat kun je doen om het te voorkomen? Lees het hier in dit artikel.

Wat zijn gaatjes

Een gaatje is een aantasting in het oppervlak van het tandglazuur. Ze worden veroorzaakt door bacteriën, iedereen heeft deze bacteriën in zijn mond. De bacteriën bevinden zich op het oppervlak van tanden en kiezen en als ze zich vermenigvuldigen komt er een laagje tandplak. Als het tandplak niet wordt verwijderd, gaat het zuren afscheiden. Deze zuren zorgen ervoor dat er gaatjes komen in het oppervlak van het tandglazuur. Ze komen meestal voor op kauwvlakken of tussen de tanden.

Hoe weet ik of ik een gaatje heb?

Een gaatje bij jezelf ontdekken is lastig. Meestal merkt de tandarts het gaatje eerst op, voordat het pijn gaat doen. Gaatjes zijn niet met het blote oog waar te nemen, ze liggen onder het oppervlak van de tand. Wanneer een gaatje lang blijft zitten, breidt het ‘gat’ zich steeds verder uit, waardoor het wel pijn kan gaan doen. Bezoek daarom regelmatig de tandarts, zodat het in een vroeg stadium kan worden opgespoord.

Hoe voorkom ik gaatjes?

Poets minimaal twee keer per dag om het tandplak te verwijderen. Flos tussen de tanden om daar ook het tandplak te kunnen verwijderen. Beperk het aantal suikers dat je eet en ga regelmatig op controle bij de tandarts, zodat er in een vroeg stadium kan worden ingegrepen.

Wat is tanderosie?

Bij tanderosie lost het tandglazuur op door zuren. Wanneer er niets aan de erosie gedaan wordt, zal op den duur het tandglazuur verdwijnen en kan zelfs het blootliggende tandbeen oplossen. Wanneer de tandglazuur is aangetast, heeft dat gele tanden tot gevolg. Tanderosie ontstaat door het drinken en eten van veel zuren, zoals frisdranken, vruchtensappen, wijnen, zuur fruit en jam.

Hoe weet ik of ik tanderosie heb?

Tanderosie is vaak pas te herkennen in een vergevorderd stadium. Meestal merk je het op als het eten en drinken pijn gaat doen, dan is het tandglazuur meestal al verdwenen. Het uiterlijk van de tanden veranderd, de voortanden worden dunner, doorschijnender en geler. In de kiezen kunnen putjes ontstaan.

Hoe voorkom ik gaatjes en tanderosie?

Beperk het drinken van frisdranken en neem maximaal 2 keer per dag een stuk fruit. Neutraliseer het zuur door na het eten of drinken van zuurhoudende voedingsmiddelen een glas water of melk te nemen, of neem ene suikervrije kauwgom. Gebruik fluoride tandpasta. Ga regelmatig op controle bij de tandarts.