Tanden bleken

Veel mensen willen niets liever dan een stralende witte glimlach. Een glimlach is toch het eerste waar men naar kijkt. Een misverstand dat vaak gemaakt wordt, is dat witte tanden bereikt worden door goed te poetsen. De kleur van tanden verschilt per mens, de één heeft van nature witte tanden, de ander heeft meer gele, bruine of grijze tanden. Mensen die niet van nature witte tanden hebben, kunnen naar de tandarts voor een bleekbehandeling. Maar wat houdt dat precies in? En zijn er ook andere manieren om wittere tanden te krijgen? Je leest het hier.

Tanden bleken bij de tandarts

Voordat de tandarts of mondhygiëniste begint met tanden bleken, zal hij of zij eerst bekijken wat de oorzaak is van de kleur van je tanden. Misschien is er sprake van verkleuring door vullingen, kronen of bruggen. Daarna beoordeeld hij of zij of bleken de juiste oplossing is, dat is namelijk niet altijd het geval.

Bleekmethoden

Er zijn verschillende methoden om tanden te bleken. Bij niet ernstige verkleuringen kan er van buitenaf gebleekt worden. Dat wordt gedaan met een bleeklepel: een mal met blekende gel dat over je tanden wordt heen gebracht. De bleeklepel kun je thuis dragen na instructie van de tandarts en kan na enkele dagen of weken effect geven. Uit onderzoek blijkt dat deze methode het meest duurzaam en effectief is.

Een andere methode is bleken in een mondzorgpraktijk of bleekwinkel, hier kun je terecht voor een snelle bleekbehandeling. Ook hier wordt er bleekgel aangebracht op je tanden en er wordt soms een lamp gebruikt om het proces te versnellen.

Bij dode tanden moeten de tanden van binnenuit gebleekt worden. Hierbij wordt een opening gemaakt aan de achterkant van de tand en er wordt een goedje van blekend middel aangebracht. Na een aantal dagen gaat het werken. De behandeling moet meestal een paar keer herhaald worden.

Kun je zelf thuis je tanden bleken?

Zoals beschreven in de eerste methode hierboven kun je je tanden zelf thuis bleken. Dit is wel onder begeleiding van een mondhygiëniste of tandarts. Bij sommige winkels en webshops kun je zelf bleekproducten aanschaffen. De wettelijke toegestane concentratie van waterstofperoxide is erg laag, dit houdt in dat er vaak weinig resultaat wordt behaald met deze methode.
Ook zijn er op de markt veel zogenaamde ‘whitening’ tandpasta’s verkrijgbaar. Echter is de naam wat misleidend, de hoeveelheid bleekmiddel dat is aangebracht in de tandpasta is zeer gering. Je kunt er wel makkelijker verkleuringen mee wegpoetsen van het oppervlak en schone tanden lijken witter. Maar van een duurzaam bleekeffect is dus geen sprake.