Tandsteen

Iedereen heeft er wel eens van gehoord, tandsteen. Maar wat is het nu eigenlijk? Hoe onstaat het? En wat kun je doen om het tegen te gaan? Want iedereen wil graag een mooi en schoon gebit.

Wat is tandsteen?
Tandsteen is een harde aanslag op je tanden. Het is poreuzer dan tandglazuur, waardoor het eenvoudig verkleurd. Vaak kleurt het geel en soms zelfs bruin. Vooral als je veel thee of koffie drinkt zal het snel verkleuren.
Tandsteen kan zowel onder als boven je tandvlees ontstaan. Vooral als het onder je tandvlees zit, veroorzaakt het al snel een ontsteking aan je tandvlees. Als je hier niets aan doet, kun je uiteindelijk tanden gaan verliezen.

Hoe ontstaat tandsteen?
Tandsteen is tandplaque dat gedurende de tijd is verhard. Dit proces wordt veroorzaakt door calcium en fosfaat dat zich in ons speeksel bevindt. Iedereen heeft tandplaque, dit is namelijk een aanslag op je tanden die bestaat uit een verzameling van slijm, bacteriën en etensresten. Allemaal producten die onoverkomelijk in onze mond voorkomen. Als je gebit niet verzorgd wordt reageren deze producten met de producten in je speeksel en vormen samen tandsteen. Tandplaque kun je zelf aanpakken, tandsteen echter niet meer.

Er zijn enkele factoren die het ontstaan van tandsteen kunnen beïnvloeden. Een hoge pH-waarde in de mond stimuleert de aanmaak van tandsteen. Houdt er wel rekening mee dat het gaatjes tegen gaat. Daarnaast is de hardheid van het water dat je drinkt ook van invloed. Hard water versterkt de aanmaak van tandsteen.

Wat kun je doen om tandsteen tegen te gaan?
De beste manier om tandsteen tegen te gaan is een goede mondhygiëne. Dus goed poetsen maar daarnaast ook flossen of een tandstoker gebruiken. De plaatsen die de meeste aandacht nodig hebben hierbij zijn; de voorste tanden van de onderkaak, de kiezen van de bovenkaak en de overgang van tand naar tandvlees. Dit zijn namelijk de meest geliefde plaatsen van tandsteen. Daarom is alleen tandenpoetsen ook niet voldoende, want juist de plaatsen waar je met een borstel niet goed kunt komen, zijn geliefd door tandsteen. Daarnaast is het raadzaam om eens in de zo veel tijd bij een tandarts of mondhygiënist langs te gaan. Ondanks een goede mondhygiëne kan namelijk toch nog tandsteen ontstaan en dit kan alleen door een specialist worden verwijdert zonder risico op grote beschadigingen aan je tanden.